Usein kysytyt kysymykset
Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä Aku Ankan digipalvelusta, ohjeita digipalvelun käyttöönottoon sekä hyödyllisiä vinkkejä matkalle digitaalisen sarjismaailman syövereihin.
Olethan kuitenkin yhteydessä yhteydessä asiakaspalveluumme, jos:
- Ongelmasi koskee tilausta
- Et löydä vastausta ongelmaasi tältä sivulta
- Tai jos kaipaat pikaista vastausta ongelmaasi
Miten saan Aku Ankka -digipalvelun käyttööni?
Joskus saattaa käydä niin, että tilatessaan Aku Ankka -lehden sekä digipalvelun ei tulekaan antaneeksi sähköpostiosoitettaan samassa yhteydessä. Silloin emme tiedä, millä sähköpostiosoitteella haluat digipalvelua käyttää. Toimi silloin näin:
- Aktivoi itsellesi käyttäjätunnus digipalveluun Oma Sanoman ohjeistuksen mukaisesti.
- Avaa selaimessa osoite akuankka.fi tai lataa Aku Ankka -sovellus laitteesi sovelluskaupasta.
- Kirjaudu sisään sähköpostiosoitteellasi.
Miten raportoin Aku Ankka -digipalvelun virheestä tai puutteesta?
Sovellusten ja sisältöjen mahdolliset virheet ja puutteet voit raportoida palvelun kehitystiimille suoraan, jotta pääsemme korjaamaan ne mahdollisimman pikaisesti ja tekemään Aku Ankan digipalvelusta entistä paremman. Virheraportteihin emme valitettavasti välttämättä pysty vastaamaan ainakaan kovin nopeasti. Kiitämme palautteestasi!
- Kerro virheestä tai puutteesta palvelun kehitystiimille: aku.ankka@sanoma.com
- Voit antaa meille myös palautetta palautelomakkeen kautta. Luemme palautteita säännöllisesti ja hyödynnämme niitä Aku Ankka -palvelun kehittämisessä.
Mikä Aku Ankan digipalvelu on?
Yksinkertaisesti sanottuna se on maailman ensimmäinen digitaalinen Aku Ankka -palvelu, josta löytää helposti omat sarjakuvasuosikkinsa. Digipalvelustamme löytyy yli 200 000 sivua Aku Ankka -sarjakuvia koko 70-vuotisen historian ajalta mukaan lukien Aku Ankan taskukirjat. Uusin Aku Ankka -lehti julkaistaan digipalvelussa tiistaisin, ja Aku Ankan taskukirja julkaistaan digitaalisena samaan aikaan painetun version kanssa.
Mikä tekee Digi-Akusta mielenkiintoisen?
Olemme maailman ensimmäinen digitaalinen Aku Ankka -palvelu. Digi-Aku sisältää yli 23 000 Suomessa Aku Ankka- ja Aku Ankka Klassikko -lehdissä ja Aku Ankan taskukirjoissa julkaistua tarinaa. Digipalvelumme kattavat hakuominaisuudet ja toimituksen viikoittaiset vinkit mahdollistavat yksilöllisen Ankka-kokemuksen kaikenikäisille lukijoille. Digipalvelusta löytyy myös harvinaisuuksia sekä Suomessa ennen julkaisemattomia tarinoita.
Millä laitteilla Aku Ankka toimii?
Aku Ankka on saatavilla iOS- ja Android-sovelluksina sekä selainpohjaisena osoitteessa www.akuankka.fi. iOS-sovellus toimii käyttöjärjestelmän versiosta 11.0 eteenpäin ja asentuu niin iPadille kuin iPhone-puhelimellekin. Android-sovellus vaatii Androidin käyttöjärjestelmäversion 7 tai uudemman.
- Lataa iOS-sovellus iPhonelle tai iPadille App Storesta.
- Lataa sovellus Android-laitteellesi Google Playstä.
Voit helposti etukäteen kokeilla palvelun toimivuutta lukemalla näitä sarjakuvia ilmaiseksi ilman tilausta laitteellasi.
Millä selaimilla Aku Ankka toimii?
- Pöytäkoneiden selaimet: viimeisin Chrome, Firefox, Safari, IE
- Android-tablettien selaimet: viimeisin Chrome
- iOS-tablettien selaimet: viimeisin Safari
- Windows-tablettien selaimet: ei toistaiseksi virallista tukea
- Android- ja iOS-puhelimet: ei toistaiseksi virallista tukea. Kannattaa ladata puhelimille tarkoitettu Aku Ankka -sovellus sovelluskaupasta.
Onko Aku Ankka -digipalvelussa luettavissa tarinoita myös ruotsin tai englannin kielillä?
Digi-Akussa on noin 165 000 sivua suomen kielellä julkaistua sarjakuvaa. Mukana on myös murresarjakuvia! Joitain englanninkielisiä sarjakuvia on julkaistu digitaalisena esimerkiksi Carl Barksilta.
Mitä Aku Ankka -lehtiä ja Taskareita palvelussa julkaistaan?
Palvelussa ilmestyy joka viikko sama Aku Ankka -lehti, joka jaetaan Aku Ankka -lehden tilaajille myös kotiin. Aku Ankan digipalvelussa on mahdollista lukea kaikki Suomessa koskaan ilmestyneet Aku Ankka -lehdet.
Viikottaisen Aku Ankka -lehden lisäksi digipalvelussa ilmestyy erikoisjulkaisuja, joihin toimitus valitsee juuri kyseisellä viikolla luettavaksi sopivia tarinoita. Digipalvelun erikoisjulkaisuissa ilmestyy myös sarjoja, joita ei ole julkaistu Suomessa missään muualla!
Aku Ankka Klassikko, jonka tunnistaa numeron yhteydessä olevasta X-kirjaimesta, ilmestyy myös tuoreeltaan Aku Ankan digipalveluun. Aku Ankka Klassikko -lehtiin poimitaan mm. Carl Barksin legendaarisimpia Ankka-seikkailuja vuosien varrelta, vauhdikkaita hollantilaisia Akkari-tarinoita, pitkiä sarjakuvaseikkailuita sekä harvinaisempien hahmojen – kuten Matami Mimmin, Sepe Suden ja Basil Hiiren – tähdittämiä tarinoita.
Digi-Akussa julkaistaan myös kaikki tavalliset Aku Ankan taskukirjat eli Taskarit.
Digipalvelussa julkaistaan tasaisesti myös vanhoja Roope-setä -lehtiä.
Voinko käyttää palvelua myös ulkomailla?
Kyllä voit. Selainversio toimii ulkomailla ihan samalla tavoin kuin Suomessakin.
Aku Ankka -sovelluksen voi ladata myös ulkomailla, jos laite on kytketty Suomen sovelluskauppaan tai sovellus löytyy kyseisen maan sovelluskauppojen valikoimasta (Appstoressa saatavilla 20 maassa ja Google Playssa saatavilla 21 maassa).
Huomioithan, että sopimussyistä emme voi kuitenkaan myydä uusia Digi-Akun sisältäviä tuotteita ulkomaille.
Jos haluat kokeilla palvelun käyttöä, lataa sovellus laitteellesi, ja kun käynnistät sovelluksen, valitse "Haluan kokeilla ilman tilausta" -tila. Voit lukea muutamia sarjakuvia ilman tilausta.
Voinko ladata sarjakuvia laitteelleni?
Jos käytät Aku Ankan digipalvelua iOS- tai Android-sovelluksella, voit ladata sarjakuvia laitteellesi 10 lehden, 10 taskukirjan ja 20 tarinan verran. Jos käytät digipalvelua selaimella, sarjakuvien lataaminen laitteelle ei ole mahdollista. Laitteellesi lataamasi tarinat löytyvät Tallennetut-välilehdeltä, Ladatut-osiosta. Laitteellesi lataamasi sarjakuvat tunnistat listauksissa myöskin Offline-merkistä.
Taskareita kannattaa muuten ladata mieluummin tarina kerrallaan, sillä niiden tiedostokoko on hyvin suuri, ja jos nettiyhteys pätkäisee kesken lataamisen, saattaa koko homman joutua aloittamaan alusta.
Joskus jos nettiyhteys on erittäin huono, kannattaa offline-tilaan ladattuja sarjakuvia lukea niin, että laittaa ensin laitteen lentotilaan. Silloin sovellus ei edes yritä alkaa ladata tarinaa verkosta ja lukeminen onnistuu helpommin.
Miten näkisin kunnolla lukea tarinoita puhelimellani?
Puhelimella Aku Ankan digipalvelua käyttäville asiakkaille ilouutisia! Tarinoita on nyt mahdollista lukea yksi sarjisruutu kerrallaan. Tämä ominaisuus on kerta kaikkisen verraton esimerkiksi juuri silloin, kun haluaa lukea tarinoita puhelimella. Ruutulukija on puhelimen sovelluksessa automaattisesti päällä.
Jos haluat puhelimellakin kuitenkin nähdä koko sivun kerrallaan, pääset koko sivun -tilaan helposti. Kaksoistäppää ruutua ja näkymä vaihtuu koko sivun -tilaan. Takaisin ruutulukijaan pääset jälleen täppäämällä ruutua kaksi kertaa.
Kun luet sarjakuvaa ruutulukijalla, voit siirtyä tarinassa eteen- ja taaksepäin täppäämällä tai pyyhkäisemällä ruutua. Oikeasta reunasta pääsee eteenpäin, vasemmasta reunasta pääsee taaksepäin.
Miten voin merkitä sarjakuvan suosikikseni?
Sovelluksissa tarina merkitään suosikiksi näin: kun olet lukemassa tarinaa, täppää tarinan lukunäkymässä ja ota esiin "Avaa peukkuvalikko" ja valitse "Lisää lukulistalle."
Sovelluksissa lehti tai Taskari merkitään suosikiksi näin: avaa lehti tai Taskari. Paina Lisää lukulistalle.
Lukulistalle lisätyt tarinat löytyvät molemmilla sovelluksilla Tallennetut-välilehden lukulista-osiosta.
Mistä näen, mitä tarinoita olen jo lukenut?
Aku Ankan sovelluksissa on erillinen Lukuhistoria-näkymä. Lukuhistoria lötyy Tallennetut-välilehden lukuhistoria-osiosta.
Selainversiossa ei ole erillistä Lukuhistoria-sivua.
Miten voin hakea tarinoita palvelusta?
Niin sovellus- kuin selainversioissakin on tällä hetkellä vapaa tekstihaku, joka hakee annetulla hakusanalla seuraavista tarinan tiedoista:
- Tarinan nimi
- Tarinan alkup. (eng.) nimi
- Tarinan piirtäjän nimi
- Tarinan käsikirjoittaja
- Tarinaan liittyvien hahmojen nimet
- Tarinaan liittyvien teemojen nimet
- Tarinan julkaisuvuosi (julkaistu suomalaisessa Aku Ankassa)
- Puhekuplateksit
Tämän lisäksi selainversiossa on tarinalistausten yhteydessä rajaa- ja järjestä -toiminnallisuus, jolla voi vielä tarkentaa hakutulosta. Sovelluksissa Lue-väliehdeltä löytyy tarinahaku, jossa myös voi rajata ja järjestää tarinoita.
En löydä hakutuloksista hakemaani, vaikka olen ihan varma, että etsimäni sana/sanonta löytyy suomeksi julkaistusta Aku Ankka -lehdestä.
Sarjojen kuplatekstit on tuotu palveluun koneellisesti ja niissä saattaa olla virheitä, eikä haku siksi löydä välttämättä kaikkia tarinoita. Voit ehdottaa parannuksia hakuun ja tarinoihin lukunäkymän "Raportoi virheestä" -toiminnallisuudella. Arvostamme saamaamme palautetta ja parannusehdotuksia.
Hakutulokset näyttävät vain uusimman version tarinasta. Linkit tarinan muihin, aikaisemmin julkaistuihin versioihin, löydät tarinakortista.
Miten voin jakaa lukemani tarinan kavereilleni?
Jos törmäät oikein mehevään tarinaan, jonka haluat jakaa kavereillesi, se on mahdollista! Jos et ole vielä ilahduttanut kamua ilmaisella Akkari-sarjalla, tee se nyt! Pääset levittämään ankkalinnalaisten ilosanomaa, kun klikkaat lukemasi sarjakuvasivun mitä tahansa kohtaa. Sieltä löydät kuvakkeen, jota klikkaamalla pääset jakamaan tarinan kavereillesi Facebookin, Twitterin tai sähköpostin kautta. Sovelluksessa jakaminen onnistuu "Peukkuvalikon" kautta valitsemalla "Jaa tarina".
Olen unohtanut salasanani, miten saan uuden?
Käytä kirjautumisen yhteydessä olevaa "Unohditko salasanasi" -toiminnallisuutta. Salasanasi lähetetään sähköpostiosoitteeseen, jonka annoit rekisteröitymisen yhteydessä. Jos olet unohtanut sähköpostiosoitteesi tai se ei ole enää toiminnassa, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.
Voiko palvelua käyttää yhtä aikaa usealla laitteella?
Palvelua voi käyttää samalla Sanoma-tilillä viidellä laitteella yhtä aikaa. Sanoma-tili näkyy käytön yhteydessä vesileimalla jokaisella sarjakuvasivulla. Sanoma-tilin haltija on vastuussa Sanoma-tilin asianmukaisesta käytöstä. Lue Sanoma-tilistä lisää täältä.
Miten voin lopettaa tilaukseni?
Tilausta on helppo hallinnoida itse Oma Sanoma -palvelussa.
Kirjaudu sisään Sanoma-tililläsi, eli samalla tunnuksella, jolla käytät Aku Ankan digipalvelua.
- Valitse listasta klikkaamalla se tilaus, jonka haluat lopettaa
- Paina Lopeta tilaus -toimintoa
Miten voin muuttaa tilaustani tai sen tietoja?
- Jos esimerkiksi luottokorttisi on menossa vanhaksi, pääset vaihtamaan uuden kortin tiedot kätevästi Oma Sanoma -palvelun kautta. Kirjaudu palveluun sisään samalla Sanoma-tilillä, jolla käytät digipalvelua.
Sivuston uudistuksesta useimmiten kysytyt kysymykset:
Kysyttyä: Miten saan valittua lehdestä tai Aku Ankan taskukirjasta tietyn tarinan?
Jos napautat tai klikkaat lehtiarkistossa lehden tai Taskarin kantta, saat näkyviin sisällysluettelo-näkymän, jossa näkyvät kaikki kyseisen lehden tai Taskarin sarjat.
Jos taas avaat lehden tai Taskarin klikkaamalla/täppäämällä kansikuvaa ja haluat kesken julkaisun lukemisen vaihtaa toiseen tarinaan, klikkaa/täppää tarinan päällä, avaa Sisällys vasemmalta alhaalta asetukset-merkin takaa ja voit hypätä julkaisussa helposti toiseen tarinaan.
Mitä mieltä olet tästä uudistuksesta?
Palaute: Tarina näkyy väärän kokoisena
Kuvakoon vaihtaminen on palautteidenne perusteella tuotu nyt paremmin esiin Digi-Akun uudistuneessa selainversiossa.
Sivun näyttöasetuksia vaihdetaan näin: täppää/klikkaa tarinaa lukiessa sivun keskellä. Sivun oikeaan alalaitaan ilmestyy sininen palkki, jonka oikeassa reunassa näkyy mikä kuvakoko tällä hetkellä on valittuna.
Valitse valikosta mieleisesi kuvakoko:
- Koko sivu näyttää koko sivun kerrallaan.
- Täysi skaalaa tarinan näkymään ruudullasi niin leveänä kuin mahdollista.
- Ruutu näyttää tarinan yksi ruutu kerrallaan.
Android- ja iOS-laitteelle ladattavissa sovelluksissa kuvakokoa voi muuttaa kaksoistäppäämällä ruudun keskeltä.
iOS-sovelluksessa kuvakoon voi vaihtaa lisäksi vaihtoehtoisesti täppäämällä kerran sivun keskellä ja valitsemalla kuvakoko ruudun alalaitaan ilmestyvältä siniseltä palkilta. Sama onnistuu myös web-selaimella.
Kun vaihdat näyttöasetusta, valinta säilyy laitteesi muistissa, joten jatkossa kaikki tarinat aukeavat samalla lailla.
Haluaisitko kehittää tätä ominaisuutta paremmaksi?
Palaute: Miksi haku piti uudistaa? Vanha haku oli parempi!
Uusi haku käyttää nykyaikaisempaa ja tehokkaampaa hakumoottoria, jonka jatkokehitysmahdollisuudet ovat vanhaa hakua paremmat.
Kerro, mitä erityisesti kaipaat vanhasta hausta.