Don Rosa
Don Rosa syntyi 29.6.1951 Kentuckyn Louisvillessä eli samana vuonna kun Aku Ankka -lehti alkoi ilmestyä Suomessa. Nimi Keno itse asiassa liitettiin hänen nimeensä vasta isoisän vaatimuksesta, mutta taiteilijan onneksi se mahdollisti D.U.C.K.-omistuksen käytön.
Rosa siis omistaa jokaisen tekemänsä sarjan ja kannen esikuvalleen Carl Barksille. D.U.C.K. eli ”Dedicated to Unca Carl from Keno” (Omistettu Carl-sedälle Kenolta) on ollut mukana Rosan tuotannossa alusta alkaen. Aivan ensimmäisessä sarjassa se oli selkeästi viimeisessä ruudussa, mutta se poistettiin, sillä eihän sarjoja saanut signeerata... Siitä eteenpäin hän kätki omistukset ensimmäiseen ruutuun tai tarinaan liittyvään kanteen, ja D.U.C.K.-bongauksesta tuli nopeasti Rosa-fanien kansanhuvi.
Donia 11 vuotta vanhemman isosiskon sarjakuvalehdet tutustuttivat tulevan Ankka-maestron sarjiksiin ja ennen kaikkea klassisen kauden Aku Ankkoihin jo pikkunassikkana. Keräilyharrastuksen jatkoksi Rosa alkoi rustata omia sarjakuvia, joita julkaistiin 1960- ja 70-luvuilla mm. koulun ja yliopiston lehdissä sekä ajan hengen mukaisesti omakustannelehdissä, joiden sivuilta esimerkiksi myös Robert Crumb ja Gilbert Shelton ponnistivat sarjakuvakansan tietoisuuteen. Insinööriksi opiskellutta Rosaa odotti kuitenkin valmistumisen jälkeen rehellinen päivätyö Keno Rosa Co:n palveluksessa, ja töiden ohella hän piirsi sarjakuvia enää vapaa-aikanaan.
Ankka-hommiin Rosa pääsi 1980-luvun jälkipuoliskolla, kun 1986 Yhdysvalloissa alkoi pitkän tauon jälkeen taas ilmestyä Walt Disney's Comics and Stories. Gladstone-kustantamo ja sen perustaja Bruce Hamilton pestasivat Don Rosan lehden taiteilijakaartiin, ja Rosan ensimmäinen virallinen Ankka-sarja Auringon poika ilmestyi vuonna 1987. Pian sen jälkeen Rosa päätti omistautua rakastamalleen työlle eli Ankka-seikkailujen piirtämiselle. Uransa alussa Rosa piirsi kourallisen myös muiden sepittämiä sarjoja, mutta on muuten käsikirjoittanut kaikki omat tarinansa faneja riemastuttavalla rosamaisella otteella. Muiden käsikirjoittajien sijoittaessa Ankkoja sulavasti nykyajan teknologisten ihmeiden äärelle, halusi Rosa käsikirjoittaa Ankkansa vaappumaan suunnilleen 1950-luvulle. Siis samaan aikakauteen, johon Barksin suuret ankkatarinat osuvat.
Tarinoidensa tieteelliset väittämät ja historialliset faktat hän on muuten ympännyt mukaan tehtyään ensin perusteellista tutkimustyötä. Ehkäpä tästä syystä Rosa ei juurikaan pidä historiallisten hahmojen ankkamaisista nimiväännöksistä, ja niinpä esimerkiksi tarinassa Ankkapalatsin erakko ensimäisessä julkaisussa Suomessa esiintynyt sir Francis Vaakku on myöhemmillä julkaisukerroilla palautunut sir Francis Drakeksi.
Rosan ensimmäinen Suomessa julkaistu sarja avasi kunniakkaasti uuden vuosikymmenen, kun Jos metsään haluat mennä nyt (Mythological Menagerie, 1987) julkaistiin Aku Ankka -lehdessä 1/1990. Kiinnostus herran sarjoihin lähti rakettimaiseen nousuun saman tien, ja jo vuonna 1995 ilmestyi ensimmäinen Rosa-kokoelma, Kadonneen kirjaston vartijat. Viimeistään 1997 painettu Roope Ankan elämä ja teot vakiinnutti Rosan supertähtien joukkoon, ja lopullisesti pankin räjäytti suomalaisesta mytologiasta ammentava Sammon salaisuus vuonna 1999. Edellä mainittua tarinaa tehdessään Rosa tutustui perinpohjin Kalevalaan, niin sen tarinaan kuin siihen liittyviin kuvituksiinkin. Hän vieraili jopa Suomalaisen kirjallisuuden seurassa ja pääsi tutustumaan Elias Lönnrotin muistikirjoihin (jotka muuten löytyvät myös Sammon salaisuudesta).