Aku Ankka -lehden 9/2015 sarjassa Tieto on valtaa Tupu, Hupu ja Lupu esittävät koko liudan kysymyksiä holhoojalleen. Ennen kuin tätä artikkelia lukee eteenpäin, kannataakin lukaista kyseinen tarina. Moneenko kysymykseen olisit osannut vastata suoraan lonkalta?
1) Mitä tarkoittaa fotosynteesi?
Fotosynteesi eli yhteyttäminen on prosessi, jossa kasvit ynnä muutamat levät ja bakteerit tuottavat itselleen kemiallista energiaa veden, hiilidioksidin ja auringonvalon avulla. Yhteyttäminen tapahtuu viherhiukkasissa ja sen sivutuotteena syntyy meille tuiki tärkeää happea. Valokuvauksen kanssa fotosynteesillä ei ole mitään tekemistä, vaikka Aku niin arveleekin.
2) Milloin Kaarle Suuri hallitsi?
Kaarle Suuri (joka sivumennen sanoen oli Pipin Pienen vanhin poika) oli frankkien kuningas 771–814 ja langobardien hallitsija 774 lähtien. Rooman keisariksi tämä mukava mutta lyhytpinnainen hujoppi kruunattiin vuonna 800. Nykyään sekä Saksa että Ranska pitävät Kaarle Suurta valtioidensa perustajana.
3) Mitkä olivat maailman seitsemän ihmettä?
Maailman seitsemän ihmettä olivat antiikin Kreikan ajan maailman mahtavimmat rakennukset ja monumentit, eli Artemiin temppeli, Babylonin riippuvat puutarhat, Faroksen majakka, Gizan suuri pyramidi, Halikarnassoksen mausoleumi, Rodoksen kolossi ja 12-metrinen Zeus-patsas Olympiassa. Näistä ainoastaan Gizan pyramidi on säilynyt meidän ihmeteltäväksemme. Listan ihmeistä laati kreikkalainen arkkitehti Filon Bysanttilainen.
4) Mikä on piin likiarvo?
Pii on yhtä kuin ympyrän kehän suhde halkaisijaan, ja se on luonteeltaan irrationaaliluku eli luku, jonka desimaalikehitelmä on päättymätön. Siksi arkikäytössä tyydytään yleensä likiarvoon 3,14.
5) Mikä on sinkin kemiallinen merkki?
Sinkin kemiallinen merkki on Zn. (Ja tuurihaukka Hannu Hanhelta kysytään tietokilpailuissa tietysti aina "Tiedätkö, mikä on typen kemiallinen merkki", sillä siihen oikea vastaus on "en" eli N.)
6) Kuinka korkea on Eiffel-torni?
Kun Pariisin ykkösnähtävyyden huipulla oleva televisioantenni lasketaan mukaan, Eiffel-tornin korkeus on 324 metriä. Huipulle kivutakseen saa nousta peräti 1665 askelmaa, ellei sitten hurauta ylös hissillä.
7) Kuka maalasi Sikstuksen kappelin freskot?
Ensimmäiset Vatikaanin palatsiin kuuluvan Sikstiiniläiskappelin freskot eli seinämaalaukset tilasi paavi Sixtus itse 1400-luvun lopulla sen ajan huippumaalareilta, kuten Botticelli, Signorelli, Perugino ja Ghirlandaio. Sikstuksen kappelin tunnetuimmat maalaukset lienevät kuitenkin Michelangelon 1500-luvulla tekemät kattoholvimaalaukset (esimerkiksi kaikkien tuntema Aatamin luominen) ja alttarin yläpuolella oleva fresko Viimeinen tuomio.
8) Kuka antiikin filosofi tiesi, ettei tiedä mitään?
Oikeastaan tämä lentävä lause on aikojen saatossa hiukan hapertunut, sillä alun perin antiikin Kreikassa vaikuttanut filosofi Sokrates lausui lähinnä "tiedän, etten tiedä", ei niinkään "tiedän, etten tiedä mitään".
Tämän luettuasi voit sen sijaan itse todeta kuten fakiiriksi naamioitunut Hannu sarjassa Yksisarvisen jäljillä: "Tiedän kaiken. Näen kaiken. Kerron kaiken."