Aku Ankan toimitus teetti keväällä 2016 tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten lasten suosikkiammatit. Viiden kärki yllätti kaikki – paitsi ehkä lapset.
"Koska Aku Ankka on elämänsä aikana kokeillut satoja toinen toistaan kummallisempia ammatteja, Aku Ankan toimitus halusi selvittää suomalaisten lasten suosikkiammatit. Viidestä suosituimmasta ammatista päätettiin piirrättää omat sarjakuvat, ja varauduimmekin toinen toistaan kummallisempiin, moderneihin ammatteihin. Mikä yllätys meitä odottikaan”, päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo.
Lasten toiveammattien kärjessä olivat nimittäin Kopla Helsinki Oy:n tekemässä tutkimuksessa varsin perinteiset työt: opettaja, eläinlääkäri, poliisi, lääkäri ja palomies. Eivätkä suinkaan Akunkin testaamat kalatarkastaja, apulaistalkkarin lomittaja tai hotellinjohtaja. Suosikkien lisäksi tutkimuksessa näkyivät myös uudemmat ammatit ja luovuus. Mainintoja saivat esimerkiksi parturi-kampaaja, pelien kehittäjä, legoinsinööri, ammattiurheilija, arkkitehti, näyttelijä, kokki, antikvariaatin pitäjä, delfiinien kouluttaja, insinööri ja muotisuunnittelija. Liekö joukossa sellainenkin ammatti, jota Aku itse ei olisi kokeillut?
Tutkimukseen osallistuneet yli neljäsataa 1.–6.-luokkalaista kertoivat myös, millaisia ominaisuuksia he arvelivat ammateissa tarvitsevansa ja mikä työssä on tärkeintä. Noin kolmannes vastanneista uskoo tarvitsevansa unelmatyössään rohkeutta, kärsivällisyyttä ja taitoa olla tekemisissä muiden kanssa. Tytöt arvelevat tarvitsevansa työssään ystävällisyyttä poikia enemmän ja tytöille työssä on tärkeää muiden ihmisten ja eläinten auttaminen. Pojat puolestaan arvelevat tarvitsevansa matematiikkaa unelmiensa pestissä tyttöjä useammin. Se lieneekin totta, sillä monelle pojalle oli myös tärkeää saada paljon rahaa – ja pitäähän tienestinsä osata laskea Roope-sedän tavoin tarkkaan.
Ankkalinnan kiinnostavin homma on lasten mielestä keksijänero Pelle Pelottomalla juurikin työssä vaadittavan kekseliäisyyden takia. Toiselle sijalle kiri Roope Ankka, jonka työnkuva koettiin mielenkiintoiseksi onnistumisen ja rahan teon ansiosta. Kolmannelle sijalle pääsi Aku varsin pitkän ansioluettelonsa siivittämänä.
Entä kuinka ankkalinnalaiset pärjäävät viidessä suosituimmassa ammatissa? Se selviää Aku Ankka -lehdestä 44/2016. Aku Ankan toimitus nimittäin teetti kyseisistä töistä kustakin oman sarjansa Kari Korhosen ja muiden ankkataiteilijoiden avustuksella. Korhosen piirrosjäljen ja käsikirjoitusten lisäksi lehdessä nähdään myös Rodriquesin ja Flemming Andersenin taiteilemia sarjoja.