Unikeonpäivää vietetään tämän viikon perjantaina, kuten joka vuosi aina 27. heinäkuuta. Tiesitkö, että juhlapäivän taustalla on vanha legenda Efesoksen seitsemästä unikeosta? Tarun mukaan seitsikko piiloutui luolaan ja heräsi vasta nukuttuaan ensin 200 vuotta putkeen.

Suomessa juhlapäivän on ottanut omakseen Naantalin kaupunki, jossa valitaan joka vuosi uusi unikeko ja herätetään tämä mereen viskaamalla. Juhlakalu ansaitsee arvonimensä sillä, että on tehnyt jotain Naantalin hyväksi. Unenlahjoilla ei siis välttämättä ole tittelin kanssa mitään tekemistä. Juhlaa on vietetty kaupungissa jo 1800-luvun puolella. Aluksi unikeoiksi muuten valittiin vain Jaakko-nimisiä miehiä ja heille laulettiin ”Jaakko-kulta, herää jo!” -rallatusta. Tästä perinteestä luovuttiin ymmärrettävistä syistä varsin pian.

Ehtoja unikekoja kuitenkin löytyy Ankkalinnasta! Hakusanan ”unikeko” käyttäjälle Digi-Aku tarjoaa heti 230 sarjaa, ja onpa sana päätynyt seitsemän sarjan nimeenkin. Tärkeä aihe siis! Ankkalinnan itseoikeutettu unikekojen ykkönen on tietysti Mummo Ankan renkipoika Hansu Hanhi, jonka päivistä suurin osa tuntuu kuluvan unessa. Hansun holtiton torkahtelu ei kuitenkaan ole saanut Mummoa vaihtamaan palkollistaan toiseen, vaan Ankkain suvun matriarkka katsoo miehen verkkaista työtahtia läpi sormien. Hansu on muuten kokeillut siipiään myös muilla urilla kuin renkinä, mutta aina palannut lestiinsä. Ruokabisneksessä Hansu saattaisi kyllä pärjätäkin! Onhan hän paitsi mestarinukkuja myös armoitettu herkkusuu. Hänen ja muiden Ankkalinnan unikekojen onneksi sarjakuvamaailmassa avautuu säännöllisesti myös herkkujen maistelijan ja patjojen testaajan pestejä.

Hansun lisäksi Ankkalinnasta löytyy muitakin hirsien vetelyn sankareita, Aku kaiketi heti hyvänä kakkosena. Hyväuninen sankari on ehtimiseen nukkunut monen tärkeän tapaamisen ohi. Toimitus toivottaa kauniita unia kaikille, niin unikeoille kuin unettomuudestakin kärsiville!

Rip Van Winkle -tarua noudatellen on tehty ainakin kaksi ankkalinnalaisversiota. Prinssi Ruususen unessa ankanpojat uskottelevat Akulle, että tämä on nukkunut 40 vuotta. Matami Mimmi ja seitsemän kääpiötä noudattelee Van Winklen tarinaa uskollisemmin, ja Rip Van Hessun vuosikymmenten unen aikana kyläläiset ovat oikeasti ikääntyneet.