Oma nurkka julkaisee Aku Ankan entisen päätoimittajan Jukka Heiskasen arvion uutuuskirjasta Carl Barks – Ankkamestarin salaisuus, joka pureutuu monipuolisesti Carl Barksin tuotantoon.
Timo Ronkainen, yksi Suomen johtavista Ankka-tuntijoista, on julkaissut Ankkalinnan pamaus -nimistä lehteä vuodesta 1998. Siinä on kirjoitettu kaikesta mahdollisesta Disney-sarjakuviin liittyvästä taivaan ja maan välillä.
Hiljattain julkaistussa Ronkaisen esseekokoelmassa Ankkamestarin salaisuus keskitytään Carl Barksiin, tunnetuimpaan ja arvostetuimpaan Ankka-sarjojen tekijään, joka on luonut Ankkalinnan kaupungin ja suuren osan sen unohtumattomista asukeista. Taiteilijana itseoppinut Barks oli verraton piirtäjä, loistava tarinankertoja ja armoitettu satiirikko.
Osa kirjan artikkeleista on julkaistu aiemmin Ankkalinnan pamauksessa. Niitä on kuitenkin muokattu ja toimitettu kirjaa varten. Ronkainen kirjoittaa Barksista monesta eri vinkkelistä. Analyysien lähtökohtana ovat itse tarinoiden sisällöt, eikä Ronkainen ole niinkään kiinnostunut kertaamaan Barksin elämänvaiheita. Toki hän pohtii myös tarinoiden taustoja: miten aika animaatiotyöläisenä Disneyn studiolla ennen sarjakuvapiirtäjäksi ryhtymistä vaikutti alkuaikojen tarinoiden kerrontaan ja rakenteeseen ja mistä kirjallisista lähteistä Barks otti aineksia kertomuksiinsa.
Keskiössä ovat kuitenkin sarjakuvat. Muutamat näkökulmat ovat erityisen kiintoisia, kuten Ankka-sarjojen poliittiset ulottuvuudet. Vaikka Disneyn ohjeistuksen mukaan politiikka on yksi aiheista, joita Ankka-sarjakuvissa ei sovi käsitellä, 1960-luvun kylmän sodan hyytävä ilmapiiri hiipi joihinkin Barksin tarinoihin.
Lisäksi Ronkainen ruotii mm. Barksin vallan vanhanaikaista naiskuvaa, joka oli perua taiteilijan nuoruudesta 1920-luvulta ja aikansa elänyttä jo tarinoiden piirtämisen aikaan. Hän myös tiivistää oivallisesti Barksin merkittävimmän luomuksen Roope Ankan hahmon kehityksen äreästä vanhuksesta piinkovaksi liikemieheksi unohtamatta tämän pehmeitä puolia ja suurenmoista moniulotteisuutta. Oman esseensä saavat mm. tieteis-, kauhu-, ja fantasia-ainekset Barksin tarinoissa, ja Ronkainen kirjoittaa myös Ankkojen suhteesta ruokaan, musiikkiin ja jouluun.
Carl Barksin tuotannosta riittää ammennettavaa. Näkökulmien moninaisuus jo sinänsä osoittaa, miten rikkaita ja monitahoisia Barksin Ankka-sarjat ovat, ja aihepiirejä riittäisi vielä vaikka kuinka paljon. Timo Ronkainen tutkiskelee ansiokkaasti barksilaista maailmankatsomusta, ja sopii toivoa, että mahdollisimman moni Barks-fani saa kirjasta paljon uutta oivallettavaa.
Jukka Heiskanen
Timo Ronkainen: Carl Barks – Ankkamestarin salaisuus. Zum Teufel, 2018.
*Psst! Vinkki toimitukselta: Poliittinen ilmapiiri saattoi hiipiä Barksin luomuksiin esimerkiksi tarinassa Kylmä kauppa, jossa Roope-setä ostaa huutokaupasta itselleen mötikän bombastiumia. Vaikka kukaan ei tarkkaan tiedä, mitä sillä tehdään, hillittömän hintaisen möhkäleen olisi mieluusti huutanut itselleen myös Brutopian kansaa huutokauppakamarilla edustanut uhkaavan oloinen hahmo. Lue hyytäviin mittasuhteisiin paisuvasta kaupankäynnistä täältä.