Kaikkien suomalaisten rakastama antisankari viettää syntymäpäiväänsä yhdeksäs kesäkuuta. Itsensä Walt Disneyn ideoima räpyläniekka asteli nimittäin julkisuuteen ensimmäisen kerran kyseisenä päivänä vuonna 1934 lyhytpiirroselokuvassa The Wise Little Hen (Viisas Kana Kananen). Sarjakuvamuodossa Aku Ankan ensiesiintyminen nähtiin Yhdysvalloissa syyskuussa 1934, kun Al Taliaferron taiteilema The Wise Little Hen ilmestyi. Aku Ankka -lehdessä nimikkohahmon sarjisdebyytti julkaistiin muuten vasta vuonna 2014! Sen voi lukea täältä.

Akun syntymäpäivä ei kuitenkaan ole simppeli juttu. The Three Caballeros -animaatiossa vuodelta 1944 sen nimittäin kerrotaan olevan perjantai 13. päivä ja Donald’s Happy Birthday -piirroslyhärissä (1949) vaappujan juhlapäiväksi on merkitty 13. maaliskuuta. Ongelma on kuitenkin ratkaistu siten, että maaliskuussa vietetään Akun munintapäivää ja kesäkuussa puolestaan kuoriutumispäivää.

Rääpäleestä riuskaksi työmieheksi

Ensimmäisinä vuosinaan Aku oli pitkänokkainen, kapeakalloinen ankanrääpäle, jonka käämit kärähtivät sekunnin sadasosassa. Alkuaikoina Aku vaappui samoissa seikkailuissa Mikin ja Hessun kanssa ja toimitti välillä Hessun virkaa Mikin hupaisana ystävänä. Tuolloin merimiesnuttuinen äkäilijä ärhenteli lähinnä animaatioissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö Aku ja Mikki olisi ehtineet toilailla yhdessä myös painotuotteiden puolella. Mainioita esimerkkejä kyseisen kaksikon yhteisistä seikkailuista sarjakuvissa ovat mm. Feriolin piirtämä sarja Onnenpotku (Aku Ankan taskukirja 333) sekä Floyd Gottfredsonin ja Ted Osbornen tuotos Päällystakkien arvoitus (Aku Ankka 24/2012).

Al Taliaferron varhaisissa sarjoissa Akun ulkomuoto alkoi jo hioutua kohti nykyistä ylvästä olemusta, mutta viimeisen silauksen kärkkäälle kiukkupussille antoi ankkamestari Carl Barks. Barksin myötä Akun hahmo jalostui moniulotteisemmaksi, ja entinen siipiveikko päätyi kokeilemaan jos jonkinmoista työtä ja tointa. Kolme holhokkiaan – Tupun, Hupun ja Lupun siis – Aku on elättänyt ahkeroimalla milloin pikkelsipurkkien punnitsijana (AA 7/1999), leipurina (AA 23/1977), keksitehtaan murunlakaisijana (AA 45/1992) kuin lyijykynänterotusosaston varatoimitusjohtajanakin (AA 37/1995). Äveriäästä sukulaissedästä huolimatta Aku on siis onnistunut keräämään varsin kattavan ansioluettelon toimesta jos toisesta, vaikka useimmiten hänet toki tavataan Kattivaaran margariinitehtaan linjaston ääreltä tai edellä mainitun sedän kolikoita kiillottamasta.

Supersankarikin vielä

Mistä muusta sankari sitten tunnetaan kuin lukuisista työpaikoistaan? Ainakin alituisesta epäonnestaan, jota vain korostaa serkkupoika Hannu Hanhen kerrassaan ilmiömäinen tuuri, mutta myös alter egostaan Taikaviitasta. Kukapa uskoisi moisen möhlimiseen taipuvaisen kääkättäjän olevan myös peloton supersankari, joka pitää Ankkalinnan kadut puhtaina rötöstelijöistä öiseen aikaan? Taikaviitta juhlii muuten myös merkkipäiväänsä näin kesäkuussa. Aku kun veti ikonisen asun ylleen ensimmäisen kerran 8.6.1969 italialaisen Topolino-lehden sivuilla. Suomessa sarja Akun hahmonvaihdos (Paperinik il diabolico vendicatore) nähtiin ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan Taskarissa 41.

Kuinkahan räpyläniekka mahtaa viettää syntymäpäiväänsä tänä vuonna?